torsdag 10 maj 2012

Om det inte är paj ska man inte laga det

Lagt rabarber på några d:o idag, så varför inte göra årets första, just det - rabarberpaj?!
Satt som en smäck, med inte så lite vaniljglass och kaffe till. Kan även tänkas funka med tex. ett glas Nederburg Noble Late Harvest (har det förr (pajrecept nederst 8-))

Undviker dock alkohol ett par dagar till, ganska på pricken, då det nog blir ett varslopp för mig - paw rithktigt(!) Som en del känner till har jag ju testat banan ett par gånger, både fram- och baklänges (i löpriktningen alltså - inte själv springandes), men nu blir det nog premiär. Detta inte minst tack vare generösa Apollo (tack Daniel G!) som hade vänligheten att lotta ut/ge mig den sista gratisplatsen. Med seedning från Kungsbackaloppet förra året blev det dessutom en bra startgrupp, så det är la bara att ge sig på't!

Vinter-/vårträningen har gått hyfsat; dock några förkylningar, samt en efterhängsen hamstringskada att att skylla på, om det skulle gå mindre bra. Just därför ingen tidsgissning, men under 5 min/km (=1.45) är ju en skamgräns, ja under 1.40 bör gå rimligt bra, sen får vi se...

Nåväl, nog tjôt om träning, här kommer receptet alla väntat på (inte muffins från muffinsmannen, men ändå (kan  ev. komplettera med det sen;):

Sätt ugnen på 225 grader först.
Blanda sedan ihop

  • 2dl vetemjöl
  • 1dl havregryn
  • 1dl socker &
  • 100g finfördelat smör (kör i mikron 15 sekunder om det är alltför hårt)
    till en god smulpajssmet. Låt stå några minuter, eller så länge det tar att skära
  • 3 stora eller några fler mindre stjälkar rabarber & stöta 
  • 1 tesked kardemumma.
  • Häll matolja i botten på en lagom stor ungsform
  • på med rabarberbitarna, strö över
  • nån matsked potatismjöl och/eller
  • nån matsked florsocker, beroende på hur mjöligt/sött man vill ha det.
  • Strö sen på kardemumman &
  • häll över smuldegen & stick gärna i små bitar, 50-100g av
  • vit choklad
  • Grädda mitt i ugnen i ~20 minuter, eller till ytan börjar bli gyllenbrun (o kanske vita chokladen mörk)
  • Låt svalna ngt o. servera med tex. vaniljsås, grädde, glass o. drick kaffe, dessertvin eller nåt annat gôtt till!


/Mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar